Saltviks kommunkansli ser helst att besök förbokas.

Med anledning av ökad smittspridning betjänar vi helst på distans. Vi uppmanar till att boka eventuella besök i förväg och vi hjälper gärna till via telefon och e-post. Post och ansökningshandlingar kan lämnas i brevlådan vid huvudingången under kontorstid och övrig tid i brevlåda vid infarten till kommunkansliet. Ni når tjänstemännen på e-post och telefon som vanligt. 

Uthyrning av idrottshallar och fritids-/hobbyverksamhet

I enlighet med Ålands landskapsregerings beslut (79 S3) 6.5.2021 gäller följande rekommendationer:
Hobby- och fritidsverksamhet för vuxna i kommunens idrottshallar tillåts för upp till 20 personer (50 personer om man följer landskapsregieringens anvisning om förhindrande av coronasmitta) under perioden 6.5-20.5.2021. Detta betyder att vi i Saltvik har fritidsaktiviteter både inne och ute för barn och ungdomar samt att det går att boka träningstider i våra hallar.

Borgboda och Idas stuga

Besök Ålands största fornborg och ta del av ett spännande livsöde i Idas stuga.

Fornborgen

Borgberget är en av Ålands viktigaste sevärdheter från järnåldern. Det tornar upp sig söder om gården Borgboda i Östra Saltvik.

För ungefär 1 000 år sedan låg en fornborg på bergets topp. Där sökte folket skydd när fiender närmade sig. På den tiden omringades borgen av vatten på tre håll. I öster och norr skyddade även bergsbranterna mot inkräktare. I söder och väster fanns kraftiga murar av sten och palissader av trä. Än idag finns ruinerna av borgen kvar.

Stigen till Borgberget är ca 700 meter lång. Den börjar tvärs över vägen vid parkeringsplatsen och slingrar sig genom beteshagar upp på berget.

Idas stuga   

När du är i Borgboda, passa även på att titta in i Idas stuga. Stugan ligger precis bredvid parkeringsplatsen. Det är ett torp där inredningen lämnats exakt som den såg ut när Ida levde.

Ida Jansson var en vissångerska som födde fem barn. Hon försörjde sig ensam och tvingades lämna bort fyra av dem. Ida bodde tillsammans med sin handikappade son i stugan under åren 1924 - 1966.

Du kan läsa mer om Ida i stugan som också fungerar som raststuga.

Hur hittar jag till Borgboda?

Från Mariehamn kör du norrut mot Godby längs landsväg 2. Åk förbi Godby. Efter att du passerat Färjsundsbron svänger du vänster mot Kvarnbo. I Kvarnbo svänger du höger och följer sedan skyltarna mot Borgboda. Det är ca 25 km från Mariehamn till Borgboda.

Publicerad 26.2.2020
Uppdaterad 13.5.2020