Saltviks kommunkansli ser helst att besök förbokas.

Med anledning av ökad smittspridning betjänar vi helst på distans. Vi uppmanar till att boka eventuella besök i förväg och vi hjälper gärna till via telefon och e-post. Post och ansökningshandlingar kan lämnas i brevlådan vid huvudingången under kontorstid och övrig tid i brevlåda vid infarten till kommunkansliet. Ni når tjänstemännen på e-post och telefon som vanligt. 

Uthyrning av idrottshallar och fritids-/hobbyverksamhet

I enlighet med Ålands landskapsregerings beslut (79 S3) 6.5.2021 gäller följande rekommendationer:
Hobby- och fritidsverksamhet för vuxna i kommunens idrottshallar tillåts för upp till 20 personer (50 personer om man följer landskapsregieringens anvisning om förhindrande av coronasmitta) under perioden 6.5-20.5.2021. Detta betyder att vi i Saltvik har fritidsaktiviteter både inne och ute för barn och ungdomar samt att det går att boka träningstider i våra hallar.

Saltviks skärgård

Skärgården norr om Saltvik är kanske Ålands vackraste. Närmast land ligger de stora öarna Boxö, Sommarö, Flatö och Ryssö. Utanför dem öppnar sig horisonten och när du passerat Saggö ligger den i princip obruten.

I Saltviks skärgård finns flera övergivna fiskelägen. De härstammar från den tid då folket livnärde sig på strömmingsfiske. Runt år 1900 levde det som mest människor i skärgården. De var bosatta på fiskartorpen året om. På vintrarna såg man över utrustningen och jagade säl. När våren kom fiskade man sik, och under sensommaren strömming.

Det mest betydande fiskeläget på norra Åland var Rannöarna. Platsen är speciell, eftersom det finns flera gamla fiskebodar kvar där som vittnar om det liv som levdes.
Rannöarna är även i övrigt väl värt ett besök. De karga och ensligt belägna öarna är Ålands sista utpost mot norr.

Länsmansgrund är ett naturreservat och ett fågelparadis. I hamnviken finns en stuga med två bäddar, där vem som helst kan övernatta.  

Andra guldkorn väl värda ett besök är:

  • Saggö ön med sina fästningar
  • Hundklobben med sin karaktäristiska silhuett och
  • Hamnholmen, där Ålands största ek växer.
Publicerad 26.2.2020
Uppdaterad 13.5.2020